A választható védőoltásokról Nyomtatás E-mail

Bizonyos megbetegedések megelőzésére alkalmas, hatékony védőoltásokról van szó, amik nem szerepelnek egy adott ország kötelezően alkalmazott vakcinái között. Ezen oltásoknál kiemelkedő jelentősége van a szakmai tájékoztatásnak, hiszen egy oltás beadásáról, vagy elmaradásáról a szülő ennek alapján hozza meg döntését. Egy-egy ország ugyanis a megbetegedések súlyosságának, gyakoriságának, a védőoltások hatékonyságának, s gazdasági megfontolásoknak együttes értékelése alapján határozza meg a kötelező illetve a támogatott védőoltások körét. Hazánkban nagyszerű, pozitív példát jelent a súlyos agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást illetve középfülgyulladást okozó Pneumococcus baktérium elleni vakcina 2008. októbere óta a 2 év alatti korosztály számára a díjtalanul elérhetővé tétele.

Ezzel együtt sokakban megfogalmazódik, vajon szükség van-e ezen vakcinákra, nem védekezhetünk-e esetleg alternatív módon  pl.  a bárányhimlővel szemben? Ne felejtsük el, hogy az interneten való tájékozódás nem csak segítséget, hanem csapdát is jelent. Az elmúlt évtizedek oltási tapasztalata pedig az, hogy akkor is harcot kell folytatni bizonyos kórokozókkal szemben, ha éppen nincs járvány. Csak így vált elérhetővé pl. hogy a járványos gyermekbénulás ma már hazánkban nem létezik, vagy hogy nem kell rettegni a kanyaró, vagy a torokgyík okozta rettenetes képektől.

Az alábbiakban a gyermekkorban hatékonyan alkalmazható védőoltásokat nevesítettük – a kötelező oltások egyidejű feltüntetésével - illetve a praxisunkban javasolt beadási időpontokat tüntettük fel. A vakcinákról részletes, írásos ismertetőt a rendelőben biztosítunk.

További információk www.vakcinologia-pharmindex-online.hu

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com