HPV oltás 2014 Ingyenes az iskolában Nyomtatás E-mail

Tisztelt Szülő!

Tájékoztatjuk, hogy idén szeptembertől a méhnyakrák elleni védőoltás ingyenesen elérhető vakcinaként bekerült a Nemzeti Védőoltási Programba.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében. Magyarországon évente több mint 1000 esetet regisztrálnak, közülük több, mint négyszázan meghalnak. A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A vírus elsősorban szexuális úton terjed, a nők 80%-a legalább egyszer megfertőződik. A HPV-fertőzés szerencsére ma már védőoltással hatékonyan megelőzhető.

A Nemzeti Védőoltási Programban elérhető Cervarix vakcinával szinte teljes körű védelem alakítható ki. A védőoltást fiatal tinédzser korban, a szexuális élet megkezdése előtt a legcélszerűbb beadni, a vakcina hatékonysága ugyanis akkor a legjobb, amikor még nincs HPV-fertőzöttség. Az immunrendszer az ekkor kapott védőoltásokra erősebben reagál és az oltások hatása évekig fennmarad.

2014 szeptemberétől iskolai kampányoltás keretében minden 12. életévét betöltött, hetedik osztályos leány ingyen megkaphatja a méhnyakrák elleni oltóanyagot. Mivel kizárólag az általános iskolák hetedik osztályába járó lányok kaphatnak térítésmentes vakcinát, a hetedik osztályt már kijárt gyermekek méhnyakrák elleni oltását a szülők továbbra is a házi gyermekorvosuktól kérhetik.

15 éves kor alatt 2 adag Cervarix vakcinával kialakítható a méhnyakrák elleni védelem, ezért a nyolcadikos, de még 15 év alatti lányok méhnyakrák elleni oltása kiemelten ajánlott!

Amennyiben gyermeke a 15. születésnapja előtt megkapja az első adag vakcinát, fél évvel később csak egyetlen emlékeztető oltást kell kapnia. Így a gyerekeknek kevesebb szúrást kell elviselniük, a szülőknek pedig eggyel kevesebb oltás árát kell megfizetniük. 15 év felett 3 adag beadása szükséges, szintén fél éven belül.


Felhívjuk a figyelmét, hogy a Cervarix vakcinát 2014. augusztus 1–december 31. között kedvezménnyel, 17 900 Ft/adag* ajánlott bruttó fogyasztói áron vásárolhatják meg a gyógyszertárakban.

Kérem, a védőoltással kapcsolatos kérdéseivel is forduljon hozzám bizalommal.

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com