Meningococcus védőoltás: ismétlés! Nyomtatás E-mail

Tisztelt lakosság!

 

 

Rendelőnkben lehetőség van a gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás felvételére, amelynek szakmai tájékoztatóját az alábbiakban szeretném ismertetni.

Az utóbbi 11 évben a gennyes agyhártyagyulladás 20,1%-áért (579 eset), és a halálos kimenetű agyhártyagyulladás 12,9-%-áért (101 eset) a meningococcus (Neisseiria meningitidis) baktérium volt a felelős. 2010 és 2011 áprilisa között 67 megbetedést jelentettek, ezen adatok alapján kijelenthető, hogy megduplázódott az esetek száma az elmúlt évekhez képest. Korábban a meningococcus B szerocsoportja által okozott megbetegedések száma volt domináns, de az elmúlt egy évben ez az arány megváltozott, így a megbetegedések számának 58%-át a C típusú N. meningitidis okozta, a fennmaradó 42%-ért a megszokott B típus volt a felelős.

Magyarországon a meningococcus fertőzések járványügyi helyzete a környező európai országokéhoz hasonlóan alakul. Ha ez a tendencia folytatódik, hamarosan új szerocsoportú meningococcus megbetegedésekkel is találkozhatunk. Az európai CDC jelentések alapján a „szomszédos” Csehországban találkoztak Y tipusú fertőzéssel, míg a skandináv országokban egyre több a W135 szerocsoport megjelenése, továbbá figyelembe kell venni, hogy országhatárok a baktériumok számára nem léteznek.

Az ERASMUS országokba utazóknak kifejezetten ajánlott a más, pl: A, C, W135, Y  szerocsoportok elleni védelmet biztosítani.

Az elmúlt évben a megbetegedések egy-két kivétellel a 12-24 éves korosztályt érintették, amely során egészséges fiatalok betegedtek meg, közülük minden erőfeszítés és beavatkozás ellenére nyolcat elveszítettek. Ennek ellenére a járványügyi adatok alapján járványról nem beszélhetünk, de a megszokottnál jelentősen magasabb előfordulási arány az Országos Epidemiológiai Központ közzétett adatai alapján nyilvánvaló, ennek ellenére csak kevesen gondolnak arra, hogy egy védőoltás felvételével a tragédiát, súlyos szövődményeket okozó betegséget meg lehet előzni.

Pedig az érvényben levő oltási ajánlás szerint mind a csecsemőket, mind a serdülőket és fiatal felnőtteket ajánlott oltani a meningococcus betegség ellen. A serdülők, fiatal felnőttek nem gondolnak arra, hiszen nem is tudnak arról, hogy bulizás közben, vagy kollégiumban, osztályközösségben a szoros kontaktus miatt milyen fertőzés leselkedik rájuk!

Van megoldás, védőoltás beadásával elkerülhető lenne a további tragikus kimenetű fertőzések kialakulása.

Sajnos sokan nem tudják, hogy a járványügyi helyzet megváltozott!

Az egészséges fiatalok nem tudják, hogy veszélyeztetettek!

Az utazók nem tudják, hogy milyen veszély leselkedik rájuk, hogy egy halált okozó kórokozóval térhetnek vissza otthonukba.

A klinikai kutatások igazolják, hogy a védőoltások bevezetésével a világ lakosságának egészségügyi helyzete nagy mértékben javult. Új védőoltásokat fejlesztettek ki, ennek eredményeképpen törzskönyvezték a meningococcus vakcinákat is, amely tartalmazza a világon jelen levő törzsek leginkább domináns szerocsoportjait. Ezek az A, C, W135 és Y tipusúak. A fehérje konjugált oltóanyag, amely immunmemória kialakulását, hosszú távú védelmet, booster (ismétlő) hatást eredményez, csökkenti a hordozói arányt, amellyel kialakítható „lenne” a herd (nyáj) immunitás, megfelelő átoltottság esetén.

Az oltóanyag javasolt a csecsemőkorban oltottak gyermekeknél 6 éves kor felett, illetve serdülőknek, egyetemistáknak, fiatal felnőtteknek, utazóknak, kollégistáknak, külföldön tanulóknak és munkát vállalóknak, illetve mindenkinek, aki ki van téve meningococcus betegségnek.

Meningococcus  betegség

A kórokozó a Neisseria meningitidis gennykeltő, tokos baktérium. Cseppfertőzéssel kerül az emberi szervezetbe és  bejutva az érpályába ott súlyos véráramfertőzést, az agyhártyákon pedig gyulladást okoz. Az agyhártyagyulladás életet veszélyeztető állapot, amely szerencsés esetben antibiotikummal gyógyítható, de maradandó károsodást, szellemi fogyatékosságot, süketséget, vakságot, végtagok elvesztését okozhatja. A véráramfertőzés órák leforgása alatt a beteg halálát eredményezi. A legveszélyeztetettebb korosztály az 5  év alattiak és a serdülők, fiatal felnőttek. A baktérium gyakran kimutatható az egészséges emberek orrüregének és garatjának nyálkahártyáján. A kórokozó-hordozás aránya fiataloknál magasabb, felnőtteknél alacsonyabb. A tünetmentes hordozás nem veszélyes, sőt segíti a természetes védettség kialakulását, viszont a felső léguti vírusfertőzés elősegítheti az átjutást a nyálkahártya epitelen. A betegség cseppfertőzéssel terjed, leginkább szoros kontaktus, kollégium, együtt szórakozás, zsúfoltság során. Az oltóanyag élő korokozót nem tartalmaz és hosszú távú védelmet biztosít minden korosztálynak.

Pécs,  2011.11.23.                           

Tisztelettel:

dr. Pátri  László

csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com