Meningococcus C védőoltás: csecsemőkorban! Nyomtatás E-mail

Bizonyára hallottak már sokan a gennyes agyhártyagyulladás kifejezésről, röviden a rémisztő meningitisről.

TALÁLKOZÁS A BAKTÉRIUMMAL:

Az életveszélyes fertőzés kórokozója a, a meningococcus C baktérium elsősorban az orr illetve a torok nyálkahártyáján szaporodik, s cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés, csók). terhed emberről emberre. Miután a baktérium élettelen közegben hamar elpusztul, pl. uszodai terjedéstől indokolatlan tartani. Sokszor akár hónapok is eltelhetnek anélkül, hogy betegség alakulna ki - ezt hordozó állapotnak nevezzük. Betegség akkor alakul ki, ha a baktérium a védőkezeési vonalakat áttörve bejut a keringésbe, s eléri az idegrendszert is.Miután ebben a banális betegségek is besegítenek, nem csoda, hogy a betegség ősztől tavaszig szokott halmozódni.

A CSECSEMŐK:

A csecsemők és kisdedek 5 éves korig fokozottan veszélyeztetettek, akárcsak a zárt közösségekben tartózkodók (iskola, szórakozóhelyek)

MIKOR KELL MENINGITISRE GONDOLNI?

A betegség kezdeti tünetei általában nem jellegzetesek, hasonlítanak az influenza tüneteihez, így hűléses időszakban nem könnyű rögtön felismerni.  EZ AZONBAN SÚLYOS, ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ BETEGSÉG, GYORSAN, AKÁR ÓRÁK ALATT IS KERINGÉSI ELÉGTELENSÉGBE TORKOLLHAT. A KORAI FELISMERÉS AZONBAN DÖNTŐ JELENTŐSÉGŰ.

A TÜNETEK CSECSEMŐKNÉL:

LÁZ, ESETLEG HIDEG VÉGTAGOKKAL, HÁNYÁS VAGY AZ ÉTEL VISSZAUTASÍTÁSA, PETYHÜDT IZOMZAT, NYUGTALANSÁG, FOKOZOTT INGERLÉKENYSÉG, SÁPADT, FOLTOS BŐR, ÜRES TEKINTET, NEHÉZ ÉBRESZTHETŐSÉG, FEJ HÁTRAHAJLIK, HÁT ÍVBEN MEGHAJLIK, MAGAS HANGÚ SÍRÁS,

GYERMEKEK ÉS FELNŐTTEK:

LÁZ, ESETLEG HIDEG VÉGTAGOKKAL, HÁNYÁS, ESETLEG HASMENÉS, SÚLYOS FEJFÁJÁS, TARKÓKÖTÖTTSÉG, FÉNYKERÜLÉS, IZÜLETI VAGY IZOMFÁJDALOM, ALUSZÉKONYSÁG, SZÉDÜLÉS, ZAVAR, DEZORIENTÁLTSÁG.

Természetesen az összes tünet nem mindig észlelhető!Gyanú esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

A baktérium azonban nem mindig okoz agyhártyagyulladást. A keringésbe jutva vérmérgezést, sepsist okozhat. A szervezetbe került baktériumok gyorsan szaporodnak, az általuk termelt mérgező anyagokna hajszálerek elzárása utján súlyos szervi károsodásokat okoznak ( máj, vese, mellékvese). A bőr vérellátása is romlik,vérnyomás esik, vizeletürítés megszűnik. A testen bárhol bőrvérzések jelenhetnek meg. ha ezekre üvegpoharat nyomunk, az elváltozás nem tűnik el - szemben pl. rovarcsípésekkel. BŐRVÉRZÉS ESETÉN AZONNAL ORVOSHOZ KELL FORDULNI!!!

A BETEGSÉG KEZELÉSE, KIMENETELE:

A hatékony kezelés központi eleme a kórokozó érzékenységének megfelelő antibiotikum adása. Azonban a gyanú felmerülése pillanatában el kell kezdeni antibiotikum adását.Gyakori sajnos a halálozás, főként s szepszissel járó formákban.  Máskor a gyógyulás nem tökéletes, un. maradványtünetek (agykárosodás, epilepszia, látás, halláscsökkenés - vesztés, bőrelhalás, esetleg amputáció) maradnak fenn.

MEGELŐZÉS:

Az egyetlen hatékony eszköz a védőoltás. A korszerű oltóanyagok már 2 hónapos kortól alkalmazhatóak. Miután immunmemóriát alakítanak ki, éveken át hatékony védelmet tudnak nyújtani. Az oltáshoz a receptet rendelőnkben biztosítjuk!

Javasoljuk a következő oltási rendet:

Csecsemők 2-től 4 hónapos korig: Két, egyenként 0,5 ml-es adaggal oltandók, legalább 2 hónapos időközzel.

Csecsemők 4 hónapos kortól, idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek: 0,5 ml egyszeri alkalommal.

Emlékeztető oltás:Csecsemőknél a 2-12 hónapos korban végzett alapimmunizáció befejezése után emlékeztető oltást kell beadni hozzávetőlegesen 12-13 hónapos korban, legalább 6 hónapos időközzel az utolsó NeisVac-C oltás után.12 hónapos vagy idősebb korban immunizált egyéneknél az emlékeztető oltás szükségességét még nem igazolták .

A kialakuló hatékony ellenanyagszintek változása miatt azonban 5 év után, még megfelelő alapimmunizáció esetén is védtelen lehet   a gyermek a C szerocsoportú Meningococcus fertőzéssel szemben.

Ezért javasoljuk iskolás kor kezdete előtt az ismételt vakcinációt, ami ráadásul a korábbinál szélesebb védelmet biztosít!

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com