A baba fürdetése Nyomtatás E-mail

A helyes fürdetési gyakorlat kialakítása gyakran izgalmakkal jár együtt, íme néhány jó tanács:

Elsőrendűen fontos a baba tisztántartása. Ez általában naponkénti fürdetést jelent a kultúránkban. Heti három teljes fürdetés is elég lehet, ha a baba fejét, nyakát, kezét, lábait naponként megtisztítjuk. Persze, amikor forgolódni kezd, a naponkénti fürdetés is elengedhetetlen. Keressük meg a fürdetésre a legnyugodtabb napszakot. Ha minden napon ugyanazt az időt válasszuk, a baba nagyfokú biztonságot él át. Természetesen ne evés után kerüljön rá sor a fürdetésre.

A helység legyen 24-25 C. A babakádban a víz legyen meleg, de ne forró, könyökünkkel ellenőrizzük hőmérsékletét. A vízet - ami kb. 5 cm magas legyen - a baba behelyezése előtt engedjük bele.

SOHA nem hagyhatjuk a csecsemőt egyedül, még egy másodpercre sem: még a két cm-es vízből is ihatnak.

A fürdetés valamennyi kellékét, s fürdetőt, a sampont, a pelenkét, a törölközőt, a kisruhát előre készítsük be. Csak stabilan elhelyezett fürdetőben fürdessünk.

A legtisztább területekkel kezdjük a fürdést, a legszennyezettebbek felé haladva, hogy a víz, ameddig csak lehet, a legtisztább maradjon. Külön figyelmet igényelnek az alábbi területek: arc, nyak, fülek, popsi, genitáliák, bőrredők. A hajas fejbőrt elegendő heti 2 alkalommal átmosni fürdetővel.

A fültisztítás csak a fül külső részeinek lemosását jelenti. Soha ne nyomjunk semmit a baba fülébe.

Mivel fürdessünk, hogy elkerülhessük a finom bababőr irritációját?
Sok fürdetőszer illatanyagokat, tartósítószert és színezéket is tartalmaz - ezt célszerű leellenőrizni a vásárláskor. A receptre kapható gyógyszertári babafürdető viszont nem tartalmaz tartósítószert - ezért a bőrpírra, allergiára hajlamosabb babáknál ezt előnyben részesítjük. Az a babafürető, mely zsírtalanítja, szárítja a bőrt, nem megfelelő.

Fürdés után gyengéden törüljük át lágy törlővel a baba bőrét.  Győződjünk meg arról, hogy a bőrt sikerült szárazra törölgetni.

Amíg a köldökcsonk le nem esett, kerüljük a kádas fürdetést.

A nemi szervek ellátásáa:

Használjunk ehhez lágy, tiszta ruhát. kislányoknál a területet előlről hátrafelé tisztítsuk meg, különsen gyengéden a bőrredők területén.. A fitymabőr hátrahúzása felesleges és szükségtelen.

 

Rendelési idő:

Hétfő: 12:00-16:00.
Kedd: 7.30-9:30.
Szerda: 12:00-16:00.
Csütörtök: 7:30-9:30.
Péntek: 12:00-16:00

Csecsemő tanácsadás
Kedd: 10:00-12:00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök 10:00-12:00.

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com