A gyermekek folyadékfogyasztásáról Nyomtatás E-mail

Nyáron, különösen, mikor a gyermekek elemükben vannak, gyakran megfeledkeznek a szükséges folyadékbevitelről. Pedig fontos!

 

Inni kell!

A napi étkezésekhez kapcsolódóan, de azon kívűl is jelentős folyadékra van szüksége a gyermekeknek. Különösen így van ez a nyári melegben, sporttevékenységnél, vagy betegségek esetén. Jól tesszük, ha erre emlékeztetjük a gyermekeket. Jó megtanítani, hogy amint képes rá, a saját bögréjét használja. Minél hamarabb megszokja a rendszeres folyadékbevitelt, annál állandóbb szokássá vállik ez a későbbi években. A 2-6 éves gyermek 0.7-08. l folyadékot igényel egy nap - de minden gyermek más és más. Szülőként nem szabad elflejteni, hogy ebben is mintát adunk!

Mit kell inni?

Első helyen a vezetékes ivóvizet és az ásványvizeket lehet ajánlani. A cukrozatlan gyümölcs- vagy egyéb (pl. menta) teák izesíthetőek gyümölcsdarabkákkal, citromszeletkékkel is. A gyümölcslevek (100%-os, 1 rész gyümölcslé, 2 rész víz) szintén jó megoldás. Mivel a gyermeknek sok folyadékot kell fogyasztania, ezért a jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó folyadékok szintén kerülendőek (limonadé, cukrozott eistea, gyümölcsnektár, gyümölcslé). A tej élelmiszer, lehetőség szerint ne szomjoltásra használjuk.

Nem megfelelő a koffeintartalmú italok beillesztése sem a gyermek által fogyasztható

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com