Tisztítsunk fület, de hogyan? Nyomtatás E-mail

Válaszok a gyakori kérdésre:

A fülzsír feladata a külső hallójárat és a dobhártya védelme. A zsíros anyag jelenlétével illetve öntisztulásával víztől, fertőzésektől véd. A hallójárat külső részének mirigyei termelik.

Ha kevés van: kínzó viszketés, égő érzés, ismételt külső hallójáratgyulladások léphetnek fel.

Ha túl sok:  fülzsírdugó, fülzúgás, halláscsökkenés szédülés, fájdalom jelentkezhet.

Normálisan az öntisztulás a hámsejtek dobhártya közepétől kifelé történő vándorlása miatt a fülzsírt a hallójárat nyílása felé sodorja. Amikor beszélünk, rágunk a hallójárat falára tapadt csomók onnan leválnak, segítve a folyamatot.

Széles körben ismert, hogy a fül tisztítása nem javasolt. Ugyan a nyílásnál lévő, esztétikailag előnytelen fülzsír letörölhető, de semmiképp nem javasolható a mélyebbre irányuló pálcikázás - döngölés. A hallójárat a dobhártya közelében meglehetősen sérülékeny, ha pedig összetorlódik a fülzsír, az nem csak nem képes kiürülni, de hallójáratelzáródást, nagyothallást is okozhat. Ha a sérült hallójáratba víz kerül (pl. a gyermek úszása során), gyorsan létrejön a gyulladás is.

Akkor mit tehetünk?

Ha részlegesen, vagy teljesen elzárja a fülzsír a hallójáratot, alkalmazhatunk fülzsír lágyító készítményt.  Ez veszélytelen, de ha elmarad az eredmény, akkor fül-orr gégész kollégához kell fordulni. A hallójárat meleg vízzel való átmosása kisebb gyermeknél otthon nehezen vitelezhető ki, a tusolással való tisztítás nem javasolható.

A strandolásnál a fülzsír mögé bejutó, majd kiürülni nem tudó víz által fellazított hámon alakulhat ki külső hallójáratgyulladás. Ezt a kockázatot a starndsszezon előtti egyszeri fültisztítással csökkenthetjük.

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com