Hogyan szabályozzam nyáron a kamasz gyerekemet? Nyomtatás E-mail

Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, tartja a mondás, amivel bizonyára egyetértesz, ha van már szülői tapasztalatod. A nyári szünetben bizony kritikus méreteket ölthetnek a konfliktusok a kamasz gyerekeddel, pl. ha ő a fejébe veszi, hogy egy vagy több kihagyhatatlan fesztiválon élvezze a vakáció örömeit. Hogyan kezeld, reagálj?

Tudnod kell, hogy kamasz gyereked bizonyos tekintetben olyan, mint egy másfél éves kicsi, aki folyton elszalad az édesanyjától, hogy újra és újra átélje az egymásra találás örömét. Azok a gyerekek tudnak belefeledkezni a játékba, akik maguk mögött tudva a szüleik bíztatását, biztonsággal tapasztalják, hogy őket mindig visszavárják. Ez szülői önbizalom és bizalom esetén lehetséges: ha a felnőtt bízik a saját kompetenciájában, és képes elengedni a gyereket, mert hiszi, hogy visszatér . Hasonlóan van ez a kamaszokkal is. Az a kamasz tudja megvédeni magát a rizikós helyzetekben, aki számíthat a szüleire abban is, hogy biztonsággal elengedik őt. Ebbe a biztonságba a határok is beletartoznak. Talán furcsának tűnik, de amikor a kamasz gyereked ágál, hogy ő márpedig mindenképpen elmegy ide vagy oda, lehet, hogy valójában pont arra van szüksége, hogy nemet mond j. Lehet, hogy ő maga nem is lelkesedik annyira egy adott programért, mint a barátai, csakhát ciki lenne ezt bevallani még saját magának is.

Kétségtelen, hogy manapság jóval több a veszélyforrás, amitől nyilvánvalóan félted őt. Beszélgessetek ezekről! Te vagy a felnőtt, Te vagy az anyja-apja, aki a legjobban ismered őt. Akkor is, ha ezekben az években mintha kicserélték volna. Tudnod kell, hogy a küzdelemben valójában nem ellened, hanem a gyermeki kötődés utáni vágya ellen küzd, ami jelen van és kívánja még a gondoskodást. Az olykor rémisztőnek tűnő indulatok, érzelmi-hangulati hullámzások, viselkedés- és szokásváltozások a normál fejlődés egészséges velejárói. A Te szülői feladatod a viharos időkben elfogadni azt, hogy ezentúl a gyerekednek más formában van szüksége Rád, mint eddig.Ha konkrét helyzetben úgy ítéled meg, hogy reálisan sok a veszély, akkor mondj bátran nemet. Sokat nyerhetsz, ha ezt ügyesen teszed.

Kezd azzal, hogy kérdezd meg tőle, hogy miért olyan fontos neki pl. az a bizonyos fesztivál? Mi az, amitől pótolhatatlan, semmi mással nem helyettesíthető, soha vissza nem térő esemény? Nyilván meglesznek erre a gyereked válaszai, amikre hatalmi szó helyett érdemes észérvekkel reagálnod. Ha megéli, hogy partnerként kezeled őt, nyitottá válik arra, hogy befogadja, amit mondasz. Természetesen Neked is engedned kell, hagynod, hogy legyen neki szabad játéktere, ami már nyilván mást jelent, mint annak idején a játszótéren. Ha nincs is fesztiváli bulizás, lehet pl. tovább kimaradni éjszakára, több buliba menni vagy úgy és olyan helyre utazni barátokkal, hogy nagyobb biztonságban érezd őt. 100% biztonságra törekedned felesleges vállalkozás. Ha ez a mércéd a szabályok felállításában, akkor elmélyíted a konfliktusokat.

Amíg kamasz gyereked hosszabb-rövidebb kimenőn van, érdemes Magadat is meglepned egy-egy programmal, amire esetleg eddig a gyereknevelés mellett nem volt időd. Sikeres kompromisszumokat kívánunk Nektek a nyári szünetben és azon túl is.

 

Dr. Benyus Zsuzsanna, gyermek és ifjúságpszichiáter, www.tarsak.eu

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com