Hogyan korlátozzam a gyerekem internethasználatát? Nyomtatás E-mail

A teljes eltiltásnak nincs értelme, de szeretnénk néhány ötletet adni ahhoz, hogy gyermeked kellő távolságban maradjon a virtuális világtól. Ezt az írást a kamaszokat érinő problémakörök folytatásának szántuk, de gyakorlatilag akkor is hasznos lehet, ha kisiskolás korú gyerekeket nevelsz.

Az Internet nagy mértékben kiszolgálja az embert, és szélsőséges esetben többé az utcára sem kell kilépnie, hogy megszerezze mindazt, amire vágyik. Te mennyi időt töltesz a gép előtt? Interneten tájékozódsz a világ dolgairól? Ha lehet, ott intézed a hivatalos dolgaidat? Vásárolsz a neten? Rendszeresen viszel haza olyan munkát, ami Téged is a monitorhoz láncol? Ha ezek közül több dolog is igaz rád, ne feledd, hogy ebből egyenesen következik, hogy az egész pici gyereked is ezt fogja majd utánozni. Persze a világháló egy olyan valami, amivel ma már együtt élünk. Az iskolásoknak sok házi feladat kapcsán már interneten kell kutakodni. A főiskolákon, egyetemeken a vizsgákra jelentkezés, a tantárgyak felvétele is ezen az úton történik, sőt, egyre gyakoribb az online vizsgázás is. A „struccpolitika” tehát nem vezet sehova. A fiataloknak a számítógép pedig természetesen nemcsak munkaeszköz, használati tárgy, vagy információ-tároló, hanem játszótárs, találkahely és az önkifejezés egyik módja. Hogyan érd el azt, hogy a gyereked túlzások nélkül és tartalmasan „gépezzen” ?

  1. A gyerek által használt számítógépet a lakás egy közös, szem előtt lévő részén helyezzétek el! Kisebb a valószínűsége, hogy ott ragad, ha a gép olyan helyen van, ahol bármikor rá lehet nézni.

  2. Ismerd meg azokat a számítógépes programokat és módszereket, amelyekkel korlátozhatod, hogy merre járhat a gyermeked a neten!

  3. Tájékozódj! Ismerd meg jobban a csevegőszobák világát és a közösségi webhelyeket!

  4. Beszélgess a gyerekeddel a biztonságos és a veszélyes netes viselkedés közötti különbségről! Így történik ez a való világ dolgaival kapcsolatban , hát legyen így a virtuális világ esetében is! Mindkét helyen ugyanazok az alapszabályok érvényesek. Például meg kell tanítani a gyereket arra is, hogy ne álljon szóba idegennel, ne mutatkozzon be neki, ne adja meg a telefonszámát, és ne mondja meg, hogy hol lakik.

Ismerősen csengő mondatok, ugye? Korábban jómagad is hallhattad ezt a szüleidtől net nélkül is.

  1. Az internethasználatra vonatkozóan hasonlóképpen alkossatok szabályokat, mint ahogy a kimaradások idejét is megszabod. Szerencsés mielőbb megállapodni abban, hogy a gyerek mikor mennyit „gépezhet”, akár emlékeztetőként ki is írhatjátok a gép mellé, és a továbbiakban nincs mit vitatkozni ezen a témán.

  2. Végezetül, de nem utolsósorban: még a kamaszkor előtt gondoskodj róla, hogy a gyereked minél több klassz dolgot tapasztaljon az óvodán, iskolán kívül. Játszatok, rajzoljatok, fessetek, sétáljatok, kiránduljatok, sportoljatok stb. Minél hosszabban tudod folytatni ezt a sort, annál valószínűbb, hogy a gyermekednek önmagában mindig is kevés lesz a net: egy okosan használható, szórakoztató eszköz, de nem az egyetlen, mint olyan.

    Dr. Benyus Zsuzsanna gyermek és ifjúságpszichiáter szakorvos, www.tarsak.eu

 

Rendelési idő:

Hétfő: 12:00-16:00.
Kedd: 7.30-9:30.
Szerda: 12:00-16:00.
Csütörtök: 7:30-9:30.
Péntek: 12:00-16:00

Csecsemő tanácsadás
Kedd: 10:00-12:00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök 10:00-12:00.

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com