Hogyan kezeljem, ha nem tetszenek a kamasz fiam/lányom barátai? Nyomtatás E-mail

Kétségtelen, hogy a szülő-gyermek viszony meghatározó mindenki életében, mint ahogy az is, hogy a kamaszok számára a barátok nagyon fontosak. A kérdés az, hogy diktálhatja-e a szülő, hogy kivel barátkozzon a gyerek? Nézhetjük a másik oldalról is: szülőként nyilván mindenki jót akar a gyermekének, a kérdés csak az, hogy ami szerintük jó, azt vajon a csemete is így gondolja-e? Naná, hogy ebben az életkorban valószínűleg nem.

 

Mindenképpen ismerd meg a barátait, barátnőit, azt a társaságot, akikkel együtt lóg. Nem kell nagy dologra gondolni, egy kis sütögetés nyáron, vagy pizza parti és máris arcokhoz tudod kötni az oly sokszor elhangzó neveket.

Látványelemeit tekintve peched van, ha pl. emo-s a banda, de hidd el, hogy ez még mindig jobb verzió annál, mikor valaki az egész kamaszkorát magányosan tölti a szobájában. Ha a te kamasz gyerekedre az utóbbi jellemző, akkor talán nyugodtan hátradőlsz, de neki nem biztos, hogy olyan jó ez így.

Hogy egy ilyen bandában ő is feketére mázolja majd magát? Először is tisztázzad magadban, hogy valóban zavar-e ez téged, vagy a környezeted előtt érzed cikinek a gyereked kinézetét? Ha arra jössz rá, hogy igazából te félsz attól, hogy az ismerősök mit szólnak, akkor mindenképpen jusson az is eszedbe, hogy a kamasznak a fizikai szükségletein kívül ebben az életkorban szüksége van arra is, hogy különbözzék tőled, néha bizony nagyon látványosan. Plusz az is nagyon fontos neki, hogy egy csapat elismert tagja lehessen. Ezek után talán könnyebben leveszed a napirendről a design kérdését: serdülő gyermeked lelki szükségleteinek okos biztosítása valószínűleg fontosabb a szemedben, mint mások odamondásai.

Nehezebb a dolgod, ha bebizonyosodik, hogy többről van szó, mint külsőségek: félted a gyerekedet a dohányzás, az alkohol, a drogok, ill. a túl korai szex veszélyeitől. A direkt tiltás és a hegyi beszéd hatástalan. Néhány hatékonyabb kommunikációs stratégia, hogy hallgasson Rád a kamasz:

  1. Megtörheted a jeget először is azzal, hogy megosztod a saját tapasztalataidat a cigiről/sörrről/borról/szexről stb. Sokkal hitelesebb leszel a gyerek szemében, ha nyíltan vállalod, hogy ugyan vizet prédikálsz és alapvetően azt is ajánlod, azért voltál már kíváncsi egy-két dologra az életed során..

  2. Többször térj vissza egy-egy kényes témára közös tevékenységek közben (ld.előző blogbejegyzésünk)! Egy hosszadalmas lelkifröccs unalmas a tininek, nem érdemes hosszadalmas beszégetéseket tervezned. Persze ha ügyes vagy, a beszélgetés bizony spontán, az erőltetettség érzése nélkül is elhúzódhat, és sokmindent megtudhatsz a gyereked mindennapjairól, a benne kavargó kérdésekről, kétségekről.. Ha ezeket sikerül vele átbeszélned, az újdonságok kipróbálásában is óvatos marad, hidd el!

  3. Tekints el a haveri kör leszólásától! Ha a 2-es pontot megvalósítod, a serdülő gyereked saját maga gyorsan rájön arra, hogy mi a jó neki, és lepattintja a nemkívánatos elemeket.

  4. Érdemes szóba hoznod, hogy az önállóságát, egyéniségét nagyban erősíti, ha adott helyzetekben nemet képes mondani a csoport nyomásának.

Összefoglalva a lényeget: emlékezz a saját kamaszkorodra! Erősítsd a gyerekedet abban, hogy ő egyszeri és megismételhetetlen érték az összes zűrzavaros gondolatával és érzésével együtt! Mondd ki neki hangosan, hogy oké tiszteletben tartod a baráti körre vonatkozó választását, de ahogy neki is joga van a véleményéhez, úgy Neked is, és Te félted őt ettől-attól-amattól. Ha a kamasz megéli az elismerésed, büntetésekre, szobafogságra már nem is lesz szükség: értelmes, hozzá hasonlóan klassz fiatalokkal fogja magát körbevenni.

Dr. Benyus Zsuzsanna, gyermek és ifjúságpszichiáter szakorvos, www.tarsak.eu

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com