Hogyan küldjem el a hasfájós gyerekemet az óvodába/ iskolába? Nyomtatás E-mail

Az óvodás, kisiskolás gyerekek gyakran panaszkodnak hasfájásra. A legtöbbször reggel, és szinte mindig indulás előtt. Vajon tényleg fáj vagy próbál lóvá tenni a kis csibész? Nem bizalmatlanság, ha nem feltétlenül testi bajt gyanítasz, persze azért körültekintően járj el: gondold végig, hogy nem ehetett-e valami romlottat, vagy valamiből túl sokat, e; vannak-e a hasfájásnak kísérő tünetei (láz, hányás, hasmenés, vagy, hogy ha rámutat a fájdalom helyére, az a gyomra-e vagy tényleg a hasa, vagyis a bélrendszer).

Az aggodalmad természetes. Azonban ha kiszolgálod a tünetet, azzal óhatatlanul megerősíted azokat. Ha feszülten, kétségbeesetten viselkedsz, azt sugárzod a gyerek felé, hogy baj van, s ez tovább ronthat a helyzeten. Tehát: ha a negatív kivizsgálási eredmény azt támasztja alá, hogy nincs szervi probléma, akkor az első és legfontosabb, hogy Te nyugodj meg! A reggeli készülődéskor hasfájásra panaszkodó – de a vizsgálati eredmény szerint egészséges – gyermeked állapota nem attól fog javulni, hogy hosszú távon otthon tartod vagy újra meg újra vizsgálatokra viszed.

A reggeli hasfájást lehet szándékoltan túlságosan is komolyan venni: szigorúan ágyba dugni a gyermeket és gyógyteával kínálni, hiszen ha fáj a pocija, akkor pihennie kell és sajnos az illatos reggeli péksütemény is ki kell, hogy maradjon… Ezzel együtt ne hagyd őt magára! Ha szeretnéd minimálisra csökkenteni a táppénzes napjaid számát, akkor érdemes minél előbb a végére járni, hogy mi is van valójában a gyermek panaszai mögött. A ő érdekeiről nem is szólva!

Mindenképpen fogadd el az ő “testi jelzéseit”! Az ok lehet konkrét, viszonylag könnyen megoldható probléma, pl. egy zsarnokoskodó osztálytárs vagy akár az, hogy az oviban/suliban rendszeresen muszáj olyan ételt megennie, amit ő ki nem állhat. Az ilyen, racionalizálható okot a legkönnyebb úgy kideríteni, hogy beszélgettek és Te kezded felsorolni azokat a dolgokat, amik a gyermeked lehetséges problémájaként felmerülnek Benned. Amint ráhibázol, ne habozz lépni: a zsarnok osztálytárs szüleivel és a tanító nénivel beszéld meg a dolgot, tereljétek a két gyerkőcöt azonos érdeklődési kör felé, ahol cimborák és nem ellenfelek lehetnek vagy a problémás étel helyett választhasson mást - ha az említett mintapéldáknál maradunk.

Bevezetheted az extra szabadnap intézményét: a hónap elején készítsetek egy felakasztható naptárat, amelyen beszínezitek a szabadnapokat. Így látható, hogy mennyi a kötelezettség és mennyi a szórakoztató szabadság. Már az is megnyugtató lehet, hogy öt dolgos nap után két pihenőnap következik. (Ha egy egész évre megcsináljuk a naptárat, akkor a szünetekkel, nyaralással együtt még biztatóbb a kép.) Ráadásul pedig megbeszélitek, hogy kaphat még kéthavonta egy szabadon választott napot, amit igazolsz. Más kérdés, hogy azért ne tedd túlságosan vonzóvá az extra napot, mivel ugye a szülőknek ilyen nem jár. Nincs különleges program, nincs egész napos tévézés vagy számítógépezés, nincsenek vendég-haverok, az egész inkább afféle magányos dögunalom legyen. De a kisgyerek élhetett a szabad választás jogával: vagy ez, vagy az iskola.

Végezetül egy kihagyhatatlan tény: a gyerekek problémái csak a szülők segítségével oldhatóak meg hatékonyan. A lelked mélyén talán tudod is, hogy milyen nehézségekkel küzdötök a családotokban a kellemetlen hasfájáson kívül. Ha ezt felnőttként tudatosan sikerül megfogalmazod Magadban, majd ezek után igyekszel megoldani a problémás helyzeteket, erőfeszítéseid eredményét az egyre simább oviba/suliba indulás is látványosan mutathatja.


Dr. Benyus Zsuzsanna, gyermek és ifjúságpszichiáter szakorvos, www.tarsak.eu

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com