Vashiányosan esznek a magyar kisgyermekek Nyomtatás E-mail

A Magyar Gyermekorvosok Társasága 2010-ben vizsgálta az 1-3 éves magyar gyermekek táplálkozási szokásait. Lássuk tanulságait!

Kiderült, hogy a fejlődési szempontból kritikus második és harmadik életévben vétett táplálási hibák visszafordíthatatlan egészségügyi következményekkel járhatnak. E hibák egyike az elégtelen vasbevitel.

A Magyarországon hiánypótlónak számító városi reprezentatív felmérés során táplálkozási naplókat vizsgáltak.

1.Túl sós és túl cukros
A felnőttek étrendjébe illeszthető, de ennek a korosztálynak még nem ajánlott feldolgozott élelmiszerek (például felvágottak, sajtok, kenyérfélék) fogyasztása miatt a gyermekek a maximálisan ajánlott sómennyiség (nátrium) négyszeresét eszik meg egy nap!  Ez pedig elősegíti a magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Szinte nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki a vizsgált 3 nap alatt ne evett volna édességet, sőt közel 70 százalékuk naponta legalább 2 alkalommal kap valamilyen cukrozott élelmiszert.

2. Hiányzik a vas
Az 1-3 éves gyermekek jelentős hányadánál a szellemi fejlődéshez elengedhetetlen vas hiányzik az étrendből. A kicsik több mint 80 százaléka nem kapja meg a szükséges mennyiséget, A vas hiánya befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat és állhat későbbi rossz iskolai teljesítmény hátterében is.

3. A megelőzés
A korosztály számára a vasban dús táplálkozás kulcsa a zöldségek, a vörös húsok és a máj fogyasztása. A köztudottan sok vasat tartalmazó növényekből (pl. spenót, brokkoli, lencse) magas rosttartalmuk miatt kevés vas szívódik fel, ezért óriási mennyiségeket kellene elfogyasztani belőlük a vasszükséglet biztosításához. A felszívódás hatékonyabb az állati eredetű élelmiszerek (vörös hús, máj, baromfi, hal stb.) esetében.
A tehéntej magas (kazein domináns) fehérje - és nátrium tartalma miatt ebben a korban megterhelheti a kisgyermek veséjét. Alacsony zsírban oldódó vitamin- és vas tartalma miatt nem alkalmas a vasban dús étrend részét képezni. Ezért a tehéntej bevezetését érdemes akár 3 éves korig is kitolni, hiszen a tejalapú gyerekitalok alkalmasak a tehéntej helyettesítésére: a gyerekek életkorának megfelelően módosított tehéntejet, esszenciális zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak

 

Rendelési idő:

Hétfő: 12.00-16.00
Kedd: 7.30-9.30
Szerda: 12.00-16.00
Csütörtök: 7.30-9.30
Péntek: 11:00-15:00

Csecsemő tanácsadás
Kedd:       10.00-12.00

Prevenciós rendelés:

Csütörtök 10.00-12.00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com