Kullancsípés és megelőzése Nyomtatás E-mail

A kullancsról:

A hazánkban a leggyakrabban előforduló kullancsfajta az Ixodes ricinus, amely a lombos erdőkben, füves, bokros területeken, városi játszótereken egyaránt megtalálható. Sajnálatos módon a – pete-nympha-imágó-érett kullancs – érési folyamaton átmenő kullancs minden átalakulás során egy-egy ízben szív vért. Az utolsó szívás után a nőstény több ezer petét rak, s elpusztul. A folyamat 1-4 évig tart.

Az eltávolításról:

Mielőbb, s amennyire lehet fojtogatás, összepréselés nélkül távolítsuk el a kullancsot, lehetőleg kullancscsípesszel, kés hegyével, vagy kullancs eltávolító kanállal (a szemcsipesz alkalmatlan eszköz, mert levághatja a portohot a fejről). Így elkerülhetjük, hogy a kullancs gyomrából a vírusok átkerüljenek szervezetünkbe. Van ugyan jelentősége a mihamarabbi eltávolításnak, mert az emberi fertőzés a vérszívás megkezdésével egyidejűleg már megkezdődhet. A fej bennszakadása veszélytelen, akár egy apró szálka, pár nap után kilökődik. Az ilyenkor erőltett eltávolítás során a csípés helye elkerülhetetlenül fertőződik. A bőrre felvihető kullancsriasztók esetében mindig vegük figyelembe, hogy hány órára nyújtanak védelmet. Az eltávolítás után hasznos Betadinnal lefertőtleníteni az érintett területet. A széles körű vélekedéssel szemben a poly B vitamin szájon keresztüli alkalmazása nem tartja távol a vérszívókat. Ne kenjen olajat, vagy bármi más anyagot a kullancsra, mert ezzel fokozhatjuk a bejutás esélyét.

Sajnos a megbetegédések felében a kullancsot, illetve a csípést sem fedezi fel a beteg.

A tünetekről:

A kullancs okozta megbetegedések zöme 2 héten belül jelentkezik. A leggyakrabban bőrpír, láz, fejfájás, vagy nyirokcsomóduzzanat utlhat a folyamatra. Az esetek kb. 20%-ában alakulnak ki ideggyógyászati tünetek.

A kullancsok által terjesztett megbetegedések a következők:

Lyme kór - ez ellen sajnos nincs védőoltás

Kullancsencephalitis ( vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás)- egyetlen megelőzése az oltás!

Tularémia, Q láz, Babesiasis, Erchichiosis, TIBOLA, visszatérő láz, Bartonellosis

Mi ellen véd a kullancsoltás, s hogy alkalmazzzuk?

1 éves kortól felfelé oltással jól kivédhető a fertőzött kullancs vírusa okozta agyvelőgyulladás. A Lyme kór nem. Nem árt tudni, hogy a pasztörizálatlan fertőzött tej (pl. kecsketej) is terjeszti a megbetegedést. A vírus jól szaporodik gerincesekben és ízeltlábuakban is, a fertőzést viszont az ízeltlábuak közvetítik  (a kullancsok kb. 1 ezreléke fertőzött a vírussal). Egy héttel a csípést követően infljuenzaszerű tünetek lépnek fel, majd újabb egy hét után jelentkeznek a központi idegrendszeri tünetek. A gyermekeknél fenyegetőek az életminsőget hosszú távon is sújtó következmények, míg a legmagasabb kockázatú csoportot a szülők jelentik. A nagyszülőknél pedig az immunfunkció csökkenése miatt válik gyakoribbá a betegség.

Az oltás három alapoltást jelent, a későbbiekben emlékeztető vakcinák adása szükséges. Érdemes időben megtervezni az oltást, mert pl. egy héttel az iskolai tábor előtt nincs értelme elkezdeni a vakcinációt. Részletekért érdeklődjön a rendelőben.

Védekezés a kullancsok ellen:

védőoltás

zárt ruházat

kullancsriasztó készítmények - mindig olvassuk el a hatásrtartamot, s megfelelő időnként újra fel kell vinni a bőrre.

kullancsellenőrzés: hazaérkezés utántetőtől talpig átvizsgáljuk a gyermeket.

kullancseltávolítás

 

Rendelési idő:

Hétfő: 12.00-16.00
Kedd: 7.30-9.30
Szerda: 12.00-16.00
Csütörtök: 7.30-9.30
Péntek: 11:00-15:00

Csecsemő tanácsadás
Kedd:       10.00-12.00

Prevenciós rendelés:

Csütörtök 10.00-12.00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com