Mire figyeljünk antibiotikum szedésekor? Nyomtatás E-mail

Az antibiotikumokat az orvos által felállított diagnózis alapján, meghatározott adagban és ideig kell szedni. Csak így kerülhető el a felesleges antibiotikumadás. A terápia idő előtti abbahagyása a betegség kiújúlásához vezethet, akkor is, ha megelőzőleg a gyermek néhány napig már jobban volt.

A betegség legyőzésében nem az antibiotikum az egyetlen fegyver, szükséges az elrendelt tüneti kezelés, pl. orsszívás, nyákoldás, lázcsillapítás alkalmazása is, megfelelő étrend és folyadékbevitel, pihenés mellett.

A gyermek antibiotiukumkezelés mellett nem látogathat közösséget, játszóházat sem, mert átadhatja egyészséges társainak a kórokozót. Ilyen esetekben orvosi igazolással kell alátámasztani, hogy a betegség véget ért.

A kisebb gyermekeknél alkalmazott késztmények egyike hűtést igényel, másikuk nem - ezt be kell tartani.

Az antibiotikum kezelés mellett mellékhatások is felléphetnek: ezek legáltalánosabbika az enyhe hasmenés, amely a bél baktériumflóra gyógyszeradás következtében való megváltozása miatt lép fel. Ezt a gyógyszertárakban vény nélkül kapható probiotikumok egyidejű adásával védhetjük ki.

Az esetleg fel nem használt, de elkészített szirupokat ne tegyük el későbbre: egyrészt megromlik, másrészt antibiotiukum allkalmazására mindig orvosi tanácsra kerüljön sor. E termékek veszélyes hulladékok, adjuk le a gyógyszertárban.

 

 

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com