A légúti allergiákról Nyomtatás E-mail

A szénanátha igen elterjedt krónikus megbetegedés, mely lehet egész évben előforduló hatások eredménye (pl. háziporatka, penészgomba, lakásban tartott állatok), vagy szezonális, amiért elsősorban pollenek felelősek. Szem orrtünetek előfordulhatnak együtt vagy külön-külön is. A rhinitis allergica gyakorisága 10 %-ra tehető.

A léguti allergia gyakorisága az elmúlt évtizedekben látványosan megnőtt. Miután ez a nyugati kultúrára jellemző gond, szerepet játszhat e folyamatban a túlzott antibiotikumfelhasználás, a túlzásba vitt higénia, a városiasodás terjedése és a közlekedés rohamos fejlődése is.

A környezetben található allergénekre kialakuló gyors válasz akár 20 perc múlva is jelentkezhet: az orrfolyás, a tüsszögés, a viszketés, a bőrpír az allergiás mediátorok felszabadulásának következményei. A kései reakció 6-24 óra múlva lép be, ennek jele a nyálkahártyaduzzanat, az orr és hörgő túlérzékenység.

Szezonális tüneteket okoznak a pollenek és a penészgombák is Tavasszal a fák, május-júniusban a füvek, nyár végétől a gyomok a fő bajkeverők. Sajnos a betegek jelentős része több dologra is érzékeny, így tünetei tartósan fennállnak.

Külön megemlítendő a keresztallergia is, ami azt jelenti, hogy bizonyos gyümölcsök, vagy zöldségek fogyasztása is is ajak, nyelvviszketést, szájkörüli duzzanatot okozhat.  Oka bizonyos pollenek és élelmiszerek közötti hasonló molekuláris szerkezet. Melyek ezek?nyírfa-alma,  füvek - paradicsom, burgonya, répa, parlagfű-dinnye, banán, zeller, kiwi. Ez esetekben súlyos reakció extrém ritkán fordul csak elő.

Mely szemtünetek esetén kell allergiára gondolni?
Erős könnyezés, szemvörösség, szemviszketés, fényiszony, idegentestérzés, áttetsző szemváladékozás.

Mely orrtüneteknél vetődik fel?
Orrdugulás, orrviszketés, vizes orrfolyás, tüsszögés, fülviszketés

 

Javasolt honlap pollennaptárral

www.allergiainfo.hu/

 

Rendelési idő:

Hétfő: 7.30-11:30.
Kedd: 14:00-16:00
Szerda: 7.30-11:30.
Csütörtök: 12:00-16:00
Péntek: 7:30-11:30.

Csecsemő tanácsadás
Kedd: 11:00-13:00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök 12:00-14:00.

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com