Ha a baba hasfájós? Nyomtatás E-mail

A közbeszédben hasfájós babaként (kólikás) ismerjük, amikor a csecsemőkben ismételten sírási és ingerlékenységi roham jelenik meg. A görcsök eredetét nem ismerjük. A gyakran 6 hetes korra kialakuló állapot 3-4 hónapos korra magától megszűnik. Az infantilis kólika a gyermekek 10-25%-át érintheti.

A keresves sírás a nappal vagy az éjszaka azonos szakában lép fel, órákig is eltathat, minden nyilvánvaló ok nélkül. Néhány csecsemő megállás nélkül sír. Ráadásul a sok sírás a levegő nyelésén keresztül hasi puffadáshoz vezet. Az ilyen gyermekek jól fejlődnek, megfelelően esznek. A görcsöknek nincs közük az esetleg később kialakuló személyiségjegyekhez, mint pl. a türelmetlenség, vagy az akaratosság. A gyermeket orvosnak meg kell vizsgálni. Pl. tisztázni kell, többet sír-e a normálisan elfogadottnál (azaz napi 3 óránál, hetente legalább háromszor, több mint 3 héten át). E vizsgálat egyik célja, hogy a sírás egyéb, pl. fertőzéses okaitól elkülönítsük az említett állapotot. Az alapos fizikális vizsgálat sem talál magyarázatot (pl. nincsen székrekedés, bukás, allergia sem), s további vizsgálatokra nincs is szükség ( ettől függetlenül praxisunkban szűrővizsgálatként minden babánál történik hasi UH vizsgálat).

A kórkép eredete nem ismert, de biztosan hozzájárul, hogy az e korban hosszú bélfal viszonylag rendezetlenül mozog. Az is említést érdemel, hogy az első élethónapokban naponként a testtömeg közel 20%-át is elfogyaszthatják a babák. Még érdemes megemlíteni, hogy a várandóság alatt dohányzó édesanya gyermeke kétszeres valószínűséggel szenved hasfájástól.

Mit tegyünk?

A szülőket megnyugtatjuk, hogy az állapotot nem az okozta, hogy keveset törődtek a gyermekkel, tehát nem kudarcról van szó. Elmondjuk, hogy a tünetek mellékhatások nélkül elmúlnak, így a túlzott aggodalmat kikerülhetjük. Célszerű a védőnővel közösen áttekinteni, hogy a szoptatás technikája megfelelő-e.

A túlnyomórészt rövid ideig sirdogáló gyermeket fel kell venni: ekkor, vagy gyengéd ringatásra, mellretételre, paskolásra a tünetek elmúlhatnak. Több baba az erősebb szopási inger miatt többlet szoptatást is igényelhet.

A has tornáztatása és masszírozása, séta a panaszok jelentkezésekor, illetve a gondos büfiztetés is kedvező.

Ha a cumiztatás 15 percnél rövidebb, apró luku cumival próbálkozzunk.

A környezetben szóló zene, egyéb hangok - akár a mosógép, vagy más háztartási gépek zaja - megnyugtató hatásu lehet.

A tehéntejallergia is okozhat hasfájást: ebben az esetben megkérjük az édesanyát, hogy 10-14 napig kerülje a tejterméket. Ha a tünetek enyhülnek, alapos a gyanú az oki kapcsolatra. Ha nem csökkennek a panaszok, nem érdemes továbbiakban megvonni a tejet.

A vasalással felmelegített pelenka okozta meleg elernyeszti a beleket, így jótékony hatású.

Az ánizsos-édeskömény gyógytea jótékony hatása szinbtén igazolt.

A patikákban recept nélkül kapható készítmények között akad simaizom görcsoldót és nyugtatót tartalmazó, illetve gázképződést csökkentő is.

Közelmúltban napvilágot látott adatok szerint a csecsemőkori hasfájásban szenvedők semmiféle hátránnyal nem rendelkeznek a későbbiekben.

 

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com