Ha a baba nem alszik jól... Nyomtatás E-mail

Megszületés után szülőként törekszünk a baba számára a nyugodt környezet biztosítására. Ezért zavaró, ha a csecsemő megriad, nem alszik jól. Miután ezzel a jelenséggel minden család találkozik, joggal adódik a kérdés, mikor beszélhetünk zavart alvásról?

A feleletet kezdjük úgy, hogy minden gyermek más. Azaz sok csecsemő pár hetes kortól átalussza az éjszakát, sokan még az első születésnapjuk környékén sem.

Néhány hetes korban a baba óráját nagyjából két dolog irányítja: a felébredés az éhezés miatt, valamint a jóllakottság utáni elalvás. Vagyis ezt az ütemet figyelembe kell vennünk, az alapvető testi és lelki szükségeit biztosítanunk kell, pl. a kiadós esti étkezéssel. Mégis esetleg felriadnak (akár 5-6 alkalommal éjszaka), majd általában szépen visszaalszanak az ismerős környezetben. 6 hónapos kor körül jellemzően jobban alszanak, de ekkor a játékok, az újszerű dolgok felfedezése ébren tarthatja őket. További pár hónap elteltével szülőktől való elválás izgalma miatt riadhatnak meg esténként, illetve éjszaka. Úgy egy éves korra azért jellemzően minden csecsemő átalussza az éjszakát.Sok kicsi számára segít a cumi az elalvásban, jobban alszanak tőle. A cumi segít megnyugtatni a kicsiket, ám nagyon nehéz leszoktatni őket róla.

Mikor kell arra gondolnunk, hogy alvászavar áll fenn a picinél? A fentieket is figyelembe véve egy-egy zaklatott nap után természetesen felriadhat a baba. Akkor kell orvosi segítséget kérni, ha az ébredés hónapokon át jelentkezik, illetve hosszú és megnyugtathatatlan sírással jár.

A hálószoba nyugodt, csöndes és ingerszegény k legyen, ideálisan19-21 C közötti. A kiságyban csak a baba legyen, azaz ne vegyék körül éjszaka játékok. Csecsemőkorban a legideálisabb a hálózsák használata, egy könnyű takaróval.Párna használata óvodás korig nem indokolt, alkalmanként nem is egészséges. A több ágynemű részét is képző 1-2 cm-es „párnácskák” jól megfelelnek a célnak.

MEGHALLGATHATÓ: http://www.inforadio.hu/hir/eletmod/hir-412183

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com