A tej lefejése és tárolása Nyomtatás E-mail

Előfordulhat, hogy alkalmanként le kell fejni a tejet. A tárolt anyatejet felhasználhatja pl. gyermekvigyázó,  ha épp az anyuka távol van, vagy az édesapa, aki így alkalmanként részt vehet a táplálásban. Sokféle hatékony pumpa vásárolható.

 

Az üvegeket és tárolóedényeket sterilizálni kell, vagy forralni, hogy a baktériumokkal való szennyeződést megelőzzük. Mindig cimkézzük fel a tejet, a túl sokáig tároltat peidg ne sajnáljuk kidobni.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia ajánlásai:
Mindig mossunk kezet, mielőtt az anyatejjel foglalkozunk.
Csak tiszta tárolóedényt használjunk. Keressünk csavaros tetejű üvegeket, amik aztán az etetéskor is felhasználhatóak. Normális nylonzacskók alkalmazását kerüljük 
24 órán belül használjuk fel a tejet, ha lehetséges. Fagyazstásra akkor kerüljön sor,  ha várhatóan nem kerül 24 órán belüli felhasználásra sor. A fagyasztott tej legalább 1 hónapig felhasználható (3-6 hó). A fagyasztó belső részéhez tgeyük, soha ne az ajtó elé. Minden üveget címkézzünk fel. Mindig a legrégebbi tejet kell először felhasználni.  80-100 mlk-eket fagyasszunk le először, mert sokáig ez az átlagos adag. 
A tárolóban lévő tejhez ne keverjünk frisset. Vízfürdőben melegítsük fel. Ne használjunk mikrohullámú sütőt, mert nem egyenletesen melegíti át a tejet. Forrázás fordulhat elő, illetve a tej is károsodhat. Akár az üveg is szétrobbanhat, ha túl sokáig marad a sütőben.
A tejet egy napon belül használjuk fel.

Tilos az újrafagyasztás.
A kevés maradékot ne tegyük el a következő etetésre.


 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com