A tizenkét évnél idősebb gyermekek COVID védőoltásáról Nyomtatás E-mail

Kedves Szülők, Gyermekek!

Az alábbiakban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete összefoglalásában olvashatóak a COVID védőoltás kapcsán megfontolásra érdemes gondoltatok.

A TIZENKÉT ÉVNÉL IDŐSEBB GYERMEKEK COVID VÉDŐOLTÁSÁRÓL

A tájékoztató célja, hogy összefoglalja a védőoltás szerepét a koronavírus megelőzésében a 12 évesnél idősebb gyermekek körében, adjon tiszta képet az oltás esetleges mellékhatásaitól.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a gyermekek számára?

1.A védőoltás csökkenti a koronavírus megbetegedés halálos kimenetelének az esélyét!

Rendszeresen találkozunk gyermekáldozatokról szóló tudósításokkal; pl. az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és a Gyermekkórház Szövetség adatai szerint a halálozás a gyermekeknél 0.00%-0.26%-os (az USA 45 államában történt felmérés alapján; 7 államban egyáltalán nem fordult elő).

2. A védőoltás csökkenti a súlyos lefolyás, kórházba kerülés, intenzív kezelés, oxigénterápia esélyét!

Ugyancsak amerikai egyesült államokbeli adatok szerint a 12-17 éves korosztályból tízszeres eséllyel kerülnek kórházba a teljes oltási sorozattal nem rendelkezők.

3. A védőoltás segít a sokszervi gyulladásos megbetegedés megelőzésében!

Akár enyhe lefolyású koronavírus-fertőzést követően is gyermekekben későbbi szövődményként súlyos sokszervi gyulladás alakulhat ki a szervezet kóros immunválasza miatt.

4. A védőoltás segít a hosszútávú-COVID (long-COVID, post-COVID) megelőzésében!

A fertőzés lezajlása után 6-8 hétig vagy akár hónapokig is nagyfokú állandó fáradtság, figyelem-, memória-, számolási-, nyelvhasználati-, gondolkodási-, tanulási nehézség, krónikus tüdő problémák, elhúzódó ízérzés- és szaglásvesztés állhat fenn a gyermekeknél. Ez egészséges fiataloknál is előfordulhat, akik tünetmentesen, vagy akár egészen enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen.

Milyen haszonnal jár az oltás felvétele a környezet számára?

1. A védőoltás csökkenti a fertőzés átadásának kockázatát!

Az oltott gyermekek kevésbé adják át a vírust barátaiknak, társaiknak, szeretteiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek, tanáraiknak. Ezzel őket is védik! Különösen fontos ez a fiataloknál, akik iskolába járnak, sportolnak, programokra mennek, szórakoznak.

Mellékhatások és egyéb szempontok

1.Ismert mellékhatások

A tizenévesekben megfigyelt mellékhatások azonosak a felnőtteknél tapasztaltakkal: fájdalom, bőrpír, duzzanat az injekció beadásának helyén, fáradtság, fejfájás, ízületi- és izomfájdalom, rossz közérzet, szédülés - ezek pár nap alatt elmúlnak. A felnőtteknél ismert anafilaxiás reakció extrém ritka. A védőoltás beadása után edzeni, sportolni lehet, de a kifejezetten erőteljes edzések néhány napig kerülendők.

2. Mekkora a szívizomgyulladás tényleges kockázata az oltás után?

Elsősorban a tizenéves fiúk oltásánál létezik ez a kockázat, jellemzően pár nappal az oltás és inkább a második adag beadása után jelentkezhet; mellkasi fájdalom, légszomj, szívdobogás érzés, gyengeség kíséri; általában pár nap alatt megszűnik, tüneti terápiával, pihenéssel jól kezelhető. A szívizomgyulladás azonban maga a fertőzés hatására hatszor gyakrabban fordul elő, mint az oltás következtében.

3. Érinti az oltás a növekedést vagy a serdülést?

Nincs biológiai ok vagy bizonyíték, ami arra utalna, hogy az oltás beavatkozna ezekbe a folyamatokba, vagy hatással lenne a hormonháztartásra. A vakcina nem tartalmaz örökítő anyagot (DNS), nem lép be a sejtek magjába. Az mRNS megtanítja a szervezetet az ellenanyag-termelésre, maga viszont hamar lebomlik.

4. Nem okozhat meddőséget a vakcina?

Nincs bizonyíték arra, hogy hatással lenne a vakcina a reproduktív folyamatokra tizenévesek körében sem. Előfordulhat a menstruációs ciklus szabálytalansága, mely nem tart tovább egy-két hónapnál.

5. Gyermekem átesett a fertőzésen, szükséges-e az oltás?

A fertőzés kivált ugyan védelmet, azonban ennek mértéke személyenként nagyon eltérő és megjósolhatatlan. Enyhe lefolyás esetén az immunválasz meglehetősen gyenge. Ezzel szemben az oltás bizonyítottan erőteljesebb és hosszabb időtartamú választ eredményez. A fertőzésen már átesett gyermekeknél az oltás egyúttal extrém hatékony emlékeztetőként is működik.

6. Gyermekeknél a fertőzés általában enyhe lefolyású, miért kéne oltatni?

Gyermekeknél is előfordul a fertőzés súlyos, akár halálos formája. És enyhe lefolyás esetén is ugyanúgy kialakulhatnak hosszabb távú súlyos következmények. Sosem tudhatom, hogy az én gyermekem éppen hogy fog reagálni, nem érdemes kockáztatni!

A GYERMEKEKÉRT

SZÜLŐKÉNT, HÁZI GYERMEKOVOSOKKKÉNT IS FELELŐSSÉGGEL TARTOZUNK!

ÉLJÜNK KÖZÖSEN A VÉDELEM LEHETŐSÉGÉVEL!

 

Rendelési idő:

Hétfő: 12:00-16:00.
Kedd: 7.30-9:30.
Szerda: 12:00-16:00.
Csütörtök: 7:30-9:30.
Péntek: 12:00-16:00

Csecsemő tanácsadás
Kedd: 10:00-12:00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök 10:00-12:00.

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com