Kettő helyett enni, a szoptatós anya étrendje Nyomtatás

A helyes étrend a szoptatás során kiemelkedően fontos mind a kismamának, mind a babának.

6-8 pohár folyadéktöbblet szükséges a szoptatás miatt naponta (azaz kb. 3 liter folyadék összesen), illetve 500 Calória az energia többletigény. Ez a kalóriamennyiség nem vezet hízáshoz, sőt többször súlyvesztés is történik. A szoptatás csökkenti a szülés utáni elhízásra való hajlamot, gyorsítja a méh eredeti méretének visszaállását, és a terhesség alatt felgyülemlett zsír elégetését. A bő folyadékbevitel elősegíti a megfelelő mennyiségű tejképződést. Valószínű valamilyen vaspótlásra gyakran szükség lesz, ebben segít a háziorvos, nőgyógyász kolléga. Számos gyógyszer átjut a tejbe, noha többségük nem veszélyes a babára. A legjobb nem szedni semmit, de ha kell, konzultálni kell a kezelőorvossal.

A jó, kiegyensúlyozott étrend sok gyümölcsöt, zöldséget, baromfihúst, sovány húsokat, halat, magos kenyereket tartalmaz.­

 

Fogyasszunk

sok gyümölcsöt, zöldséget

sovány húsokat, halat, és tojást (vasbeviteli források)

teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, magos  péksüteményeket, rozslisztből sütött kenyeret.

Kerüljük

a koffeitartalmú kávét, teát.

puffasztó ételek gyakori fogyasztását (ált. a k betűvel kezdődő zöldségek, mint a karfiol, karalábé, kelbimbó stb)

alkohol, kólafogyasztást.

 

dohányzást, passzívot is ( a baba nyugtalan lehet, hányhat, csökkenhet a tejmennyiség) l

az eper, kivi, málna allergiás hatást válthatnak ki