A hiperaktív gyermekről Nyomtatás E-mail

Óvodás, iskolás gyermekek szüleinek nem ritkán okoz gondot, ha felvetődik, a gyermek nem figyel oda a dolgokra, hyperaktív, vagy éppen nagyon impulzív. A kisiskolások 5 % -át érintő probléma (ADHD) fennállásakor a gyermek ugyanazt csinálja, mint a társai, csak többször, s kissé másként, így a probléma megítélése nem könnyű feladat. Mikor kell orvoshoz fordulni?

Árulkodó jelek:

Az óvodában vagy az iskolában a gyermek nehezen képes egyetlen dologra összpontosítani a figyelmét, s ha meg is teszi, ráun egy feladatra néhány perc után. Szívesen játszik a kedvenc dolgaival, ugyanakkor egy feladat megszervezése, elvégzése,  új dolgok megtanulása rendszeresen nehézséget jelent.


A gyermek "be van sózva"í, mindig mozgásban van, rohangál, megállás nélkül beszél. A széken nem ül nyugodtan, fészkelődik, vagy állandóan jön megy szobájában.

A harmadik feltűnő vonása e gyermekeknek, hogy sokszor képtelenek azonnali reakcióikat legátolni vagy gondolkodni. Így előbb jön a tett (elkapkodott mondatok, verekedések, vagy például az utcán átrohangálások körbenézés nélkül).

Némely gyermek mindhárom csoportban leírt tüneteket produkálja, a többiek egy-egy csoport tüneteivel rendelkeznek.

Kamaszok:

A megbetegedés a kamaszoknál problémamegoldási, döntéshozatali és figyelmetlenségi, illetve impulzivitási gondokat okoz. Az utóbbi főként a kortárs és családi kapcsolatokban okoz sok szenvedést. Ráadásul e korban már szembesülnek a viselkedésük negatív következményeivel is. Ehhez hozzájárulnak a személyiség fejlődés gondjai, a viharos ütemű testi változások, a kortárcs csoportok felértékelődése is. A gyermek rendetlen az iskolában és otthon is. Figyelme könnyen elterelhető. Iskolából elkésik, jellegzetes, hogy a házifeladatot rendszeresen elveszíti. A határidős feladatok mindig az utolsó percekre maradnak. Sok-sok kifogást gyárt, ha valami balul üt ki. Mintha nem figyelne, ha szólnak hozzá.

A gyermekek, a szülők, a pedagógusok és orvosok számára is fontos megérteni e tüneteket, ez nagyban megkönnyíti a az otthoni, sikolai és kortárs beilleszkedést az ADHD-ban szenvedő gyermek számára.

 

Rendelési idő:

Hétfő: 7:30-11:30.
Kedd: 14:00-16:00.
Szerda: 7:30-11:30
Csütörtök:12:00-16:00.
Péntek: 7:30-11:30.

Tanácsadás
Kedd: 12:00-13:30.

Elérhetőség

Telefon: 523-591
Mobil: 20/6198449
Rendelési időn túl: 20/916-7800

Írjon nekünk e-mail-t!:

pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem mentora

Házi gyermekorvosi rendelő
EEI, Dr. Veress E. utcai 2. sz. rendelőintézet,
7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 2.
E-mail: dr.patri.laszlo@gmail.com