Tisztítsunk fület, de hogyan? Nyomtatás E-mail

Válaszok a gyakori kérdésre:

A fülzsír feladata a külső hallójárat és a dobhártya védelme. A zsíros anyag jelenlétével illetve öntisztulásával víztől, fertőzésektől véd. A hallójárat külső részének mirigyei termelik.

Ha kevés van: kínzó viszketés, égő érzés, ismételt külső hallójáratgyulladások léphetnek fel.

Ha túl sok:  fülzsírdugó, fülzúgás, halláscsökkenés szédülés, fájdalom jelentkezhet.

Normálisan az öntisztulás a hámsejtek dobhártya közepétől kifelé történő vándorlása miatt a fülzsírt a hallójárat nyílása felé sodorja. Amikor beszélünk, rágunk a hallójárat falára tapadt csomók onnan leválnak, segítve a folyamatot.

Széles körben ismert, hogy a fül tisztítása nem javasolt. Ugyan a nyílásnál lévő, esztétikailag előnytelen fülzsír letörölhető, de semmiképp nem javasolható a mélyebbre irányuló pálcikázás - döngölés. A hallójárat a dobhártya közelében meglehetősen sérülékeny, ha pedig összetorlódik a fülzsír, az nem csak nem képes kiürülni, de hallójáratelzáródást, nagyothallást is okozhat. Ha a sérült hallójáratba víz kerül (pl. a gyermek úszása során), gyorsan létrejön a gyulladás is.

Akkor mit tehetünk?

Ha részlegesen, vagy teljesen elzárja a fülzsír a hallójáratot, alkalmazhatunk fülzsír lágyító készítményt.  Ez veszélytelen, de ha elmarad az eredmény, akkor fül-orr gégész kollégához kell fordulni. A hallójárat meleg vízzel való átmosása kisebb gyermeknél otthon nehezen vitelezhető ki, a tusolással való tisztítás nem javasolható.

A strandolásnál a fülzsír mögé bejutó, majd kiürülni nem tudó víz által fellazított hámon alakulhat ki külső hallójáratgyulladás. Ezt a kockázatot a starndsszezon előtti egyszeri fültisztítással csökkenthetjük.

 

Rendelési idő:

Hétfő: 7:30-11:30.
Kedd: 14:00-16:00.
Szerda: 7:30-11:30
Csütörtök:12:00-16:00.
Péntek: 7:30-11:30.

Tanácsadás
Kedd: 12:00-13:30.

Elérhetőség

Telefon: 523-591
Mobil: 20/6198449
Rendelési időn túl: 20/916-7800

Írjon nekünk e-mail-t!:

pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem mentora

Házi gyermekorvosi rendelő
EEI, Dr. Veress E. utcai 2. sz. rendelőintézet,
7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 2.
E-mail: dr.patri.laszlo@gmail.com