A fogak ápolásáról Nyomtatás E-mail

A legfontosabb dolog látnunk, hogy mi szülők példát adunk  gyermekeink elé - a fogápolásban is.

A gyermek napi kétszer mosson fogat - kis fejű, lekerekített sörtéjű fogkefével, gyermekeknek készült alacsony fluorid tartalmú forgrémmel. A legfontosabb az esti fogmosás: éjszaka a nyáltermelés mérsékeltebb, védő hatására kevéssé számíthatunk. Az esti fogmosás után már csak vizet fogyaszthat a gyermek. A fogtisztítást az első fogak megjelensée után megkezdhetjük.

 

6 éves kor körül jelennek meg az első maradó fogak - még kialakulatlan zománccal, így a szuvasodásra fogékonyabban. A kisgyermek foga a cukros ták, tej, gyümölcslevek szopogatása révén is romlik, így nyugtatóként ne adjunk cumisüveget. Nem az elfogyasztott édességmennyiség, hanem a fogyasztás gyakorisága okozza a gondot e vonatkozásban. A nassolásra kitűnő ezért a sajt, vagy a gyümölcsök.

A fogak ellenőrzése évente két alkalommal ideális.

A fluoridpótlás kérdéséről a gyermekorvossal vagy a fogorvossal tanácsos konzultálni a pótlás megkezdése előtt. Az alapelv az, hogy a caries a tejfogak és a végleges fogak esetében is jobbára megelőzhető. Mind a tabletták, a cseppek, oldatok, gélek, lakkok, a fluoridos fogkrém egyaránt alkalmas a megelőzésre. Miután azonban több készítmény is beszerezhető, fonots szempont a túladagolás kivédése is.

A tények:

a hét hónapos kor - az első tejfog megjelenése - után alkalmazott fluoridos fogkrém megfelelő védelme biztosít, a túladagolás veszély nélkül.

a fluoridtabletták létjogosultságát a túlzott kockézat adja ( pl. tartós cumizás, cukros italok állandó szopogatása). Gondot okozhat ugyanakkor, hogy a tablettát szedő gyermekek a fogkrémből is kisebb-nagyobb mennyiséget lenyelhetnek, így változó mennyiségű fluorid kerülhet a szervezetbe.

Pécsett az ivővíz fluoridtartalma 0.3 mg/l alatt van - azaz a legalacsonyabbak között. Iyenkor indokolt lehet a belsődleges fluoridbevitel:

ez lehet tbl.

idősebb gyermekeknél fluorozott konyhasó - csecsemőknél a túlzott ózás nem megengedhető.

 

Rendelési idő:

Hétfő: 7:30-11:30.
Kedd: 14:00-16:00.
Szerda: 7:30-11:30
Csütörtök:12:00-16:00.
Péntek: 7:30-11:30.

Tanácsadás
Kedd: 12:00-13:30.

Elérhetőség

Telefon: 523-591
Mobil: 20/6198449
Rendelési időn túl: 20/916-7800

Írjon nekünk e-mail-t!:

pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem mentora

Házi gyermekorvosi rendelő
EEI, Dr. Veress E. utcai 2. sz. rendelőintézet,
7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 2.
E-mail: dr.patri.laszlo@gmail.com