A mindennapos testnevelésről Nyomtatás E-mail

Alább felsoroljuk a legfontosabb orvosi elvárásokat, hogy a kedves Szülők jobban megérezhessék, mennyire kívánatos gyermeküknek a mindennapi testnevelésben történő részvétel.

 

Orvosi elvárások a mindennapi testnevelés iránt:

1. A mindennapos tanórai testnevelésben minden tanulónak részt is kell vennie, másképp nem tud hatni rá – vagyis a fölösleges felmentéseket kerülni kell. Az iskoláknak a tárgyi nehézségek ellenére meg kell tartaniuk a mindennapi testnevelés órákat, mert nemcsak tornateremben lehet értékes testnevelést végezni. A tartásjavításhoz, a relaxációhoz és a néptánchoz nem szükséges tornaterem, és lehet a szabadban sokféle hasznos mozgásformát csinálni (pl. számháború, népi sportjátékok, séta gyors gyaloglással, télen hógolyózás, stb.).

2. Minden testnevelési órán meg kell történnie a kellő szív- és érrendszeri, valamint légzőszervi terhelésnek (kipirulás, izzadás, lihegés a jele).

3. Minden testnevelési órán minden tanulóval gimnasztikát is végezni kell, melynek része a speciális tartásjavító mozgásanyag, valamint a láb izmainak erősítése és a helyes légzéstechnika kialakítása is. (A speciális tartásjavító mozgásanyag nem változik az életkorral és egyik életkorban sem pótolható mással, legfeljebb kiegészíthető egyéb játékos vagy változatos gyakorlatokkal.) A testnevelés egészében figyelembe kell venni a gerinc- és ízületvédelem szabályait.

Részlet Dr Somhelyi Annamária a GyermekLét honlapon olvasható írásából.

 

Rendelési idő:

Hétfő: 7:30-11:30.
Kedd: 14:00-16:00.
Szerda: 7:30-11:30
Csütörtök:12:00-16:00.
Péntek: 7:30-11:30.

Tanácsadás
Kedd: 12:00-13:30.

Elérhetőség

Telefon: 523-591
Mobil: 20/6198449
Rendelési időn túl: 20/916-7800

Írjon nekünk e-mail-t!:

pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem mentora

Házi gyermekorvosi rendelő
EEI, Dr. Veress E. utcai 2. sz. rendelőintézet,
7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 2.
E-mail: dr.patri.laszlo@gmail.com