Várandós anyukák étrendje Nyomtatás

A kisbabát váró anyukák étrendjének fő vonása, hogy a várandós szervezet igényeinek biztosításán túl a magzat szükségeleteit is ellássa.

A kismama mintegy 10-12 kg-ot gyarapszik a 9 hónap alatt. Az étrend változásának ebben az időben inkább minőségben kell jelentkezni, nem mennyiségben. A túlzott adagok fogyasztása nem járul hozzá a baba fejlődéséhez, inkább elhízáshoz vezethet.

Javasoljuk a korábbiakhoz képest többszöri, kisebb mennyiségű étkezések bevezetését.

A többletenergiát vegyes étrenddel kell biztosítani. A fehérje többletigény  kielégítésére kitűnő pl. napi plusz 3 dl tej, vagy 5 dkg hal.

Fontos a szénhidrát  és rostbevitelre is odafigyelni, az édességek helyett a rostdús zöldségek, gyümölcsök arányát emelni.

A zsíradékok esetében a várandóság nem igényel változtatást.

A folyadékbevitel valahol 2-3 l környéken mozogjon ( legyen benne szénsavmentes ásványvíz illetve gyümölcslé).

Az ízesítés vonatkozásában legfontosabb szempontok a mértékletesség és a kombinált ízek!