A heveny gennyes középfülgyulladásról Nyomtatás E-mail

A középfül fertőzés okozta gyulladásos megbetegedésének kialakulását több tényező is elősegíti Kiemelkedő a baktériumok szerepe, ám a gyermek allergiás háttere és a visszatérően a középfülben előforduló savó, sőt ételallergia is szerepet játszhat. A gyermek füle fáj, lázas, nyugtalan.

 

Jellemző, hogy a gyulladás igen gyorsan súlyosbodhat. A fájdalom olyan kifejezett, hogy maga a gyermek is orvoshoz akar menni. Amikor belepillantunk fülcsölcsérrel a fülbe, eleinte behúzódott és erezett dobhártyát látunk.  Rosszabb esetben a haragosvörös dobhártya mellett a hátsó negyedei a hallójárat felé domborodnak, néha a dobhártya már kilukadt a vizsgálat pillanatában. Ezt a vizsgálatot a házi gyermekorvosi rendelőben elvégezzük, így az esetek zömében a kórkép itt diagnosztizálható, illetve nyomon követhető.

 

A betegség jól kezelhető. Legtöbbször elegendő antihisztamin, antibiotikum, orrcsepp adása, a dobhártya helyi hűtő kezelése. Súlyos esetben szükség van a dobhártya kilukasztására. Ha ismételten fordul elő heveny középfülgyulladás, szükséges keresni a háttérokot. Ez legtöbbször a megnagyobbodott, méreténél fogva problémát okozó orrmandula, amelynek - mint fertőzési gócnak – ilyenkor az eltávolítása javasolt.  A megfelelő kezelés nélkül a betegség számos szövődményhez vezethet!

 

Rendelési idő:

Hétfő: 7:30-11:30.
Kedd: 14:00-16:00.
Szerda: 7:30-11:30
Csütörtök:12:00-16:00.
Péntek: 7:30-11:30.

Tanácsadás
Kedd: 12:00-13:30.

Elérhetőség

Telefon: 523-591
Mobil: 20/6198449
Rendelési időn túl: 20/916-7800

Írjon nekünk e-mail-t!:

pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem mentora

Házi gyermekorvosi rendelő
EEI, Dr. Veress E. utcai 2. sz. rendelőintézet,
7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 2.
E-mail: dr.patri.laszlo@gmail.com