Az otthoni balesetekről Nyomtatás E-mail

A 6 éven aluliak között a balesetek nagy hányada otthon fordul elő. Zömük megelőzhető pár egyszerű intézkedéssel. Célszerű átgondolni otthonunkat, hogy elkerülhessük a sokszor csupán bosszantó, máskor súlyos következményekkel fenyegető nemkívánatos eseményeket.

Néhány tanács a csecsemőkkel, kisdedekkel kapcsolatban:

Talán a legfontosabb  szabály, hogy a kisgyermeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. A baba akár pár hetes korban már képes lehet oldalra fordulni. Az etetőszékben használjuk a pántot! Etetés közben a gyermek elrúghatja magát, célszerű ezért az etetőszéket kissé az asztal alá betolni. A babaülést, autós hordozót ne tegyük magasra. A fürdetéshez minden szükséges dolgot a  fürdést megelőzően készítsünk be, így soha nem kell a gyermeket egyedül hagyni a fürdővízben, vagy a pakolón. A csempén való elcsúszás kivédésére csúszásgátlót alkalmazhatunk.

A lépcsők aljára és tetejére szereljünk rácsokat, helyezzünk rá pántot, s használjuk is! A gyógyszereket és a tisztítószereket el kell zárni! Amikor használjuk őket, akkor sem érhessék el a gyermekek, s használat után azonnal zárjunk mindent vissza!A kisgyermekek ne kerüljenek forgó eszközöket tartalmazó háztartási gépek pl. mosógép, mosogatógép, barkácsgép közelébe! A kisdedek hajlamosak rá, hogy a nagyobb testvér által a padlón felejtett apró játékdarabkákat, gyöngyöket, s más apróságokat szájba vegyenek, s akár félrenyeljenek. Ezeket ezért a kistestvér elől fel kell szedni.

Minden gyermek által elérhető konnektorba vakdugót kell rakni!

Ne feledkezzünk meg róla, hogy az égési, forrázási balesetek a konyhában következnek be. Miután a gyermekek kíváncsisága nagyobb, mint veszélyérzetük, sajnos minden évben megesik, hogy gyermekek forró levest, olajat stb. húznak magukra - pedig ez nem fordulhatna elő.

A kertben használtszerszámokat se hagyjuik szerteszét. A kert nem csak öröm, hanem veszélyforrás is. A gyermeknek meg kell tanítani pl. mire mászhat fel, s mire nem - azaz medig mehet el. Célszerű áttekinteni, hogy a dísznövényeink között nincsen-e mérgező.

Ne sajnáljuk a pénzt elsősegélydobozra, s megfelelő könnyen áttekinthető szakkönyvre sem!Rokonok, barátok meglátogatása során ne feledkezzünk el arról, hogy új környezetbe kerültünk!

 

Rendelési idő:

Hétfő: 7:30-11:30.
Kedd: 14:00-16:00.
Szerda: 7:30-11:30
Csütörtök:12:00-16:00.
Péntek: 7:30-11:30.

Tanácsadás
Kedd: 12:00-13:30.

Elérhetőség

Telefon: 523-591
Mobil: 20/6198449
Rendelési időn túl: 20/916-7800

Írjon nekünk e-mail-t!:

pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem mentora

Házi gyermekorvosi rendelő
EEI, Dr. Veress E. utcai 2. sz. rendelőintézet,
7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 2.
E-mail: dr.patri.laszlo@gmail.com